ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!

ΤΡΕΙΣ

BURGERS ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 BURGERS)


1) 400 γρ. βρασμένα φασόλια βανίλιες Φενεού Π.Γ.Ε.
2) 1 αυγό
3) 100 γρ. παρμεζάνα
4) 1 σκελίδα σκόρδο
5) 5 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού
6) 1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο
7) 6-8 τοματίνια
8) 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
9) 10 ελιές
10) 1 μικρό κρεμμύδι
11) 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
12) 1 κουτ. σούπας ξύδι balsamic
13) αλάτι - πιπέρι
14) 4 στρογγυλά ψωμάκια για burger
4 φύλλα μαρουλιού
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια, τις ελιές, το κρεμμύδι και τον βασιλικό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι balsamico. Αλατίζουμε και κρατάμε στην άκρη.

Βάζουμε στην κουζινομηχανή ή το μούλτι 300 γρ. από τα βρασμένα φασόλια, το αυγό, την παρμεζάνα, το σκόρδο, 1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά και τον φρέσκο βασιλικό και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Λιώνουμε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι, τα υπόλοιπα 100 γρ. φασόλια και προσθέτουμε το μείγμα από το μούλτι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Αδειάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά σε ένα βαθύ πιάτο. Βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο πλάθουμε την ζύμη σε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Τα πανάρουμε με την φρυγανιά και τα βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Βάζουμε το τηγάνι να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια πλέον φωτιά τηγανίζουμε τα μπιφτέκια, γυρνώντας τα από τις δυο πλευρέςγια περίπου 5-6 λεπτά,μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Ζεσταίνουμε ελαφρά τα ψωμάκια για burger και τα κόβουμε στην μέση. Τοποθετούμε στο κάτω ψωμάκι ένα φύλλο μαρουλιού, από πάνω το μπιφτέκι με τα φασόλια και τέλος την φρέσκια σάλτσα με τοματίνια. Καλύπτουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι.

Καλή απόλαυση!

Σημ. : Η συνταγή αποτελεί πρόταση της Κας Αγγελικής Καλαμπόκα.!

Γιγαντες απο λουκανικο χωριατικο

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ)


1) 300 γρ. γίγαντες 
2) 240 γρ. λουκάνικο χωριάτικο 
3) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
4) 400 γρ. ντοματάκι κονκασέ
5) 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας 
6) Αλάτι
7) Πιπέρι 
8) Ελαιόλαδο 
9) 2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα 
10) 2 κουταλιές της σούπας άνηθο 
11) 1 κύβο λαχανικών προαιρετικά 
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε σε νερό τους γίγαντες. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε να βράσουν ώστε να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το ντοματάκι κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τον κύβο λαχανικών -αν θέλουμε- και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, τους σουρώνουμε και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί ή σε ένα πυρέξ. Το νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τους γίγαντες το κρατάμε. Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το ρίχνουμε μέσα στους γίγαντες. Συμπληρώνουμε το χυμό πορτοκαλιού, ένα ποτήρι του νερού νερό -αυτό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των γιγάντων, τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό για να μην κολλήσει το φαγητό. Είμαστε σίγουροι ότι το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν οι γίγαντες είναι μαλακοί και η σάλτσα έχει χυλώσει.

Καλή σας όρεξη!

Φαβα με λεμονι και κρεμμυδι

ΥΛΙΚΑ


1) 500 γρ. Φάβα Φενεού 
2) 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
3) 2 ψιλοκομμένα σκόρδα 
4) 3 κούπες ζεστό νερό 
5) Χυμό από 1-2 λεμόνια 
6) Μισή κούπα ελαιόλαδο 
7) Αλάτι, Πιπέρι 
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 40 λεπτά ενώ προσέχουμε μη χυθεί το νερό και ανά διαστήματα ξαφρίζουμε για να έχουμε καθαρό νερό. Μόλις βράσει σουρώνουμε τη φάβα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μούλτι βάζουμε τη μισή φάβα, τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και χυμό από ένα λεμόνι και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 Προσθέτουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.
 Η φάβα με λεμόνι είναι έτοιμη!


Επιπλέον Πρόταση: Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος μαϊντανό, με λίγοκρεμμύδι ή με κάπαρη.Στο μείγμα μπορείς να προσθέσεις λίγο θυμάρι.

Καλή σας απόλαυση!

Σημ. : Στην εικόνα, η ομάδα της Maltby & Greek μαγειρεύει Φάβα Φενεού σε έκθεση στο Λονδίνο

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ "ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ"

ΥΛΙΚΑ


1) 500 gr. Φασόλια Βανίλιες Φενεού
2) 1 πιπεριά πράσινη
3) 1 πιπεριά κόκκινη
4) 2 καρότα
5) 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
6) 1/2 ματσάκι άνηθο
7) 1/2 ματσάκι μαϊντανό
8) 1 κούπα λάδι
9) 1 λεμόνι
10) Αλάτι
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα φασόλια για 60 λεπτά περίπου (το αλάτι το προσθέτουμε τα τελευταία 5 λεπτά). Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.


Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις πιπεριές, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια. Τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα.


Στο τέλος προσθέτουμε στη σαλατιέρα όλα τα παραπάνω μαζί με το λάδι και το λεμόνι και τα ανακατεύουμε.

Απολαύστε μια εξαιρετική, ιδιαίτερη και γευστική σαλάτα!

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ


1) 500 gr. Φασόλια Μαυρομάτικα
2) 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
3) 1 κρεμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
4) 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
5) 1-2 κουτ. Σουπ. Πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
6) 500 γρ. Σπανάκι, τα τρυφερά φύλλα
7) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα Μαυρομάτικα και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε από πάνω άφθονο κρύο νερό.

2 Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι για να γυαλίσει, αλλά χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα Μαυρομάτικα, τα φέρνουμε δύο βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.

3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 5-6 λεπτά, ρίχνουμε τον πελτέ, το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να πιούν τα υγρά τους, να μαλακώσει το σπανάκι και να δέσει η σάλτσα.

4. Σερβίρουμε το φαγητό μας με ωραία βαρελίσια φέτα, πιπεράτη. Μπορείτε να το απολαύσετε κρύο και ζεστό.

Πρόταση : λίγος άνιθος ή/και μαιντανός, που θα ψιλοκόψετε πάνω στο πιάτο, θα προσθέσουν ωραία αρώματα στο φαγητό.

ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ


1) 300 γραμ. Φακές
2) 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3) 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4) 2 ώριμες ντομάτες
5) 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
6) 3/4 φλυτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο
7) 2 δαφνόφυλλα
8) 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
9) 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
10) 1/2 κουτ. Γλυκού ρίγανη
11) αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
									

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.

2. Βράζουμε τις φακές, σε νερό που να τις σκεπάζει για 5', τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε και τις φακές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, για 3' ακόμη. Βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και κρύο νερό, δυο - τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές.

4. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε). Προς το τέλος, ρίχνουμε και το ξύδι.

Μερίδες 4. Συνοδέψτε τις με ελιές και φέτα.